Google Alerts instellen: altijd op de hoogte! - Business Blog School | Leer zakelijk bloggen (2024)

Google Alerts instellen is een fluitje van een cent, en superhandig! Zo weet je altijd wat er speelt in jouw vakgebied en kan je je online imago in de gaten houden. Ook leveren Google Alerts input voor blogs en andere content!

Google ziet alles wat er online komt. Met Google Alerts zit ik bovenop het nieuws. Ik mis niets meer. Nou ja… 😉

Wat zijn Google Alerts?

Google Alerts zijn meldingen in je mailbox over nieuwe treffers op zoektermen die je zelf instelt. Met een alert voor ‘vachtproblemen bij katten’ krijg je bericht bij nieuwe online publicaties over dat onderwerp. Dat kan een artikel of een video zijn op de website van bijvoorbeeld een nieuwssite, bedrijf, blog of tijdschrift.

Tip: stel ook een alert in voor je eigen naam of je bedrijfsnaam. Als jouw naam of je bedrijf ergens opduikt op internet, ben jij de eerste die dat weet.

Google Alerts zijn gratis en je mag ze voor een onbeperkt aantal zoektermen instellen.

Waarom Google Alerts?

Tot een jaar geleden liep ik soms achter de feiten aan. Dan dacht ik achteraf: “Ai, daar had een mooie blog in gezeten.” Maar ik had het te druk met klanten, marketing, administratie, bijscholing enzovoorts om elke dag internet af te struinen naar interessante artikelen.

  • Lees ook: Haak met je blogs in op de actualiteit

NB: Onder het stappenplan geef ik je een aantal redenen waarom ik zelf Google Alerts gebruik en geef ik je 3 extra tips voor slim gebruik van je alerts.

Hoe stel je Google Alerts in?

Je stelt een alert in een paar minuten in, in 4 eenvoudige stappen. Onder de video vind je het stappenplan.

Benodigde tijd:2 minuten

Google Alerts instellen

  1. Ga naar google.com/alerts

    Log in met je Google-account. Je hebt een account nodig om gebruik te kunnen maken van Google Alerts.

  2. Vul je zoekterm in

    Zet jouw zoekterm in in het venster ‘Een melding maken over…’. Je kan Google Alerts per e-mail ontvangen maar ook in een RSS-feed. Dit kan handig zijn om je alerts overzichtelijk op je mobiel weer te laten geven.

  3. Meldingen ontvangen

    Bekijk welke instellingen voor jou het meest geschikt zijn, bijv. Hoe vaak wil je de Google Alerts ontvangen? Je kan deze instellingen later altijd weer veranderen, als je mailbox ineens zou overstromen.Google Alerts instellen: altijd op de hoogte! - Business Blog School | Leer zakelijk bloggen (1)

  4. Klik op melding maken

    Je bevestigt de Google Alert met een druk op de blauwe knop. Je kan de stappen keer op keer doorlopen, en zo voor elk zoekwoord een automatische melding instellen.

Waarom Google Alerts gebruiken?

Het is duidelijk: met Google Alerts ben je altijd als eerste op de hoogte. Je weet wat er zoal geschreven wordt op internet over een bepaald onderwerp. Waarom is dat handig?

Inspiratie voor je blogs

Je kan op nieuws reageren in je blogs en bijvoorbeeld als eerste in Nederland schrijven over iets wat je leest in Amerika. En weet je een keer niet waarover je kan schrijven? Raadpleeg je alerts om inspiratie te krijgen.

Vergroot je expertstatus met actuele onderwerpen

Actuele onderwerpen behandelen in je blog is een goede manier om jezelf als expert te laten zien. Je bezoekers merken dat je bovenop het nieuws zit, een tikkeltje vakidioot bent, en volgens mij is dat gunstig 😉

Bovendien, als je schrijft over actuele onderwerpen, merken bezoekers dat ze eigenlijk alleen jou hoeven te volgen om op de hoogte te blijven. Je bespaart jouw achterban tijd en dat verhoogt het engagement.

Google Alerts: bewaak je online reputatie

Zoals ik al aanstipte, hoor je het – met een alert voor je naam en je bedrijfsnaam – meteen als mensen over jou of je bedrijf spreken. In een tijd waarin alles op het internet wordt gezet, is het nuttig om je online reputatie in de gaten te houden.

Bij een negatieve review kan je kijken of je het probleem kan verhelpen en het gesprek aangaan. Omgekeerd, als iemand iets positiefs over je zegt, kan je vragen of je de reactie mag gebruiken voor een testimonial op je website.

Let op: Google indexeert wel reviewsites en fora maar geen losse social media posts. Je krijgt dus geen alerts als je bent getagd in een post.

Google Alerts: 3 slimme tips

  1. Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes wereldwijd? Stel dan ook een Google Alert in voor de Engelse term.
  2. Lees je alerts in een RSS-feed of Feedly. Je kan dan je alerts ordenen in groepen. Ook kan je ze synchroniseren in je mobiele telefoon met een app als Newsify.
  3. Krijg je teveel meldingen? Verander de frequentie van de alerst of maak de zoekterm smaller. Je kan ook long tail zoektermen (korte ‘zoekzinnetjes’) als alert instellen.

Weet waarom je een alert instelt, dus stel niet lukraak wat Google alerts in; je wilt niet iedere dag door honderden alerts heen moeten in de hoop iets leuks te vinden.

Als je slimme alerts aanmaakt, kunnen Google Alerts je echt veel opleveren. Ga naar google.com/alerts en maak je eerste alert aan!

Ik ben benieuwd: gebruik jij Google Alerts al, en zie jij ze ook als input voor je blogs?

Laatste update: december 2020

Ook interessant voor je:

  • Waarom bloggen soms inderdaad niet werkt
  • Blogartikelen hergebruiken doe je zo!
  • Laten we internet met begrijpelijke taal toegankelijker maken
Google Alerts instellen: altijd op de hoogte! - Business Blog School | Leer zakelijk bloggen (2)
Google Alerts instellen: altijd op de hoogte! - Business Blog School | Leer zakelijk bloggen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6285

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.