Wat Is Heavy Cream In Het Nederlands? - GezondBron (2024)

Laatst bijgewerkt:

januari 8, 2023

Wat Is Heavy Cream In Het Nederlands? - GezondBron (1)

Wat Is Heavy Cream In Het Nederlands? - GezondBron (2)

Door

Jasmijn Dijkstra

-Voedingsdeskundige

Wat is heavy cream? Letterlijk naar het Nederlands vertaald betekent het ‘zware room’. Wellicht heb je er nooit eerder mee gekookt of er zelfs nooit van gehoord.

In de Amerikaanse en Britse keuken is heavy cream echter onmisbaar. Daar kom je het voornamelijk tegen in bakrecepten - heavy cream is namelijk te vergelijken met slagroom. Maar is het wel in Nederland verkrijgbaar?

Inhoud verberg

2 Is heavy cream hetzelfde als slagroom?

3 Waarvoor wordt heavy cream veelal gebruikt?

3.1 Bakken

3.2 Heavy cream voor pasta

3.3 Zure room

3.4 Overige

4 Je eigen Heavy Cream Maken

5 Heavy cream vervangen

6 Is heavy cream gezond?

7 Conclusie

Heavy cream in het Nederlands

Ben jij iemand die het liefst het Internet afstruint voor de beste recepten of Engelstalige kookboeken gebruikt? Dan is de kans groot dat je regelmatig heavy cream in de ingrediëntenlijst tegenkomt.

In Amerika en Engeland kan je heavy cream overal in de schappen vinden. Jammer genoeg geldt dit niet voor de Nederlandse supermarkten die het (nog) niet verkopen. Maar treur niet, verder in dit artikel lees je hoe je zelf heavy cream kunt maken.

Is heavy cream hetzelfde als slagroom?

Heavy cream wordt vaak geassocieerd met whipping cream, oftewel slagroom. Er kan echter onderscheid gemaakt worden tussen de twee soorten room.

Het verschil zit in het percentage vet. Heavy cream bevat tussen de 36% en 40% vet. Slagroom is daarentegen wat lichter en bevat ongeveer 35% vet. Room is het vette en rijke deel van verse melk wat naar de oppervlakte stijgt door het hoge vetpercentage van de melk.

Waarvoor wordt heavy cream veelal gebruikt?

Gezien de vele eigenschappen en voordelen van heavy cream kan het gebruikt worden in zowel zoete als hartige gerechten. Vaak heb je niet eens door dat het in een gerecht verwerkt is. Hieronder vind je enkele voorbeelden waarin heavy cream goed van pas komt.

Bakken

Allereerst is heavy cream eigenlijk niet te missen tijdens het bakken. Mocht je room willen gebruiken om gebakjes te versieren of als vulling dan is heavy cream meer geschikt dan slagroom.

De reden hiervoor is dat heavy cream in vergelijking met slagroom langer zijn vorm behoudt. Dit wil niet zeggen dat slagroom niet goed opstijft, maar het is lichter en zal daardoor eerder zijn vorm verliezen.

Met behulp van heavy cream kan je een simpele taart prachtig opfleuren. Het kan bijvoorbeeld opgeklopt worden tot een luchtige substantie die lekker is bovenop een taart. Ook krijgen taarten en gebakjes een heerlijk zachte en volle textuur door heavy cream toe te voegen.

Heavy cream is tevens om te toveren tot glazuur voor op een Red Velvet-taart.

Een tip voor het glazuur: gebruik verschillende lagen voor een mooi effect.

Heavy cream voor pasta

Ten tweede heb je heavy cream vaak nodig voor de saus in pastarecepten. Veel van deze recepten hebben het in de ingrediëntenlijst staan. Het maakt de pastasaus voller en daarom rijker van smaak. Daarnaast dient het als een hulpmiddel om je saus dikker te maken.

Zure room

Ten derde kan je met heavy cream in combinatie met karnemelk zure room creëren. Zure room is heerlijk als saus, bijvoorbeeld bij Mexicaanse taco’s.

Uiteraard kan je heavy cream gebruiken voor het maken van soep. Het dient als smaakversterker en geeft de soep een rijke en dikke textuur. Soepen die zich hier goed voor lenen zijn op room gebaseerde soepen, zoals champignonsoep, broccolisoep of aardappelsoep.

Overige

Tot slot is er hier een kleine lijst opgesteld waar heavy cream nog meer voor gebruikt kan worden:

  • Panna cotta
  • Havermout
  • Saladedressing
  • Ierse room
  • Chocolade ganache

Je eigen Heavy Cream Maken

Gelukkig is het mogelijk om je eigen heavy cream te maken. Je hebt maar 2 ingrediënten nodig: mascarpone en slagroom. Voor elke 100 ml slagroom voeg je 30 gram mascarpone toe.

Instructies:

  1. Klop de mascarpone tot hij luchtig is
  2. Voeg de slagroom en suiker toe tot je een mooi stijf mengsel krijgt.

Met dit recept kun je een mengsel krijgen dat het meest in de buurt komt van de echte Amerikaanse en Britse heavy cream.

Heavy cream vervangen

Als het je niet lukt om bovenstaand recept te maken of je vanwege een dieet geen heavy cream mag consumeren, kun je dit gelukkig vervangen met andere ingrediënten.

Hieronder vind je een paar alternatieven voor heavy cream:

  1. Allereerst kan je heavy cream vervangen door volle of halfvolle melk en boter te mengen. Boter voegt vet aan de melk of halvolle melk toe. Hierdoor ontstaat er een soortgelijke smaak en consistentie.
  2. Verder kan je maïzena en volle melk met elkaar mixen. De maïzena werkt als een verdikkingsmiddel wanneer het gemengd wordt met de volle melk.
  3. Mocht je op zoek zijn naar ongeveer dezelfde samenstelling als heavy cream, dan kan roomkaas een optie zijn. Je krijgt te maken met een soortgelijke volle en hartige smaak.
  4. Een ander geschikte substituut is een mix van Griekse yoghurt en volle melk. Gezien het hoge proteïnegehalte, is dit de meest gezonde optie van alle bovenstaande opties.

Is heavy cream gezond?

Door het hoge vetgehalte wordt zware room over het algemeen beschouwd als een calorierijk voedingsproduct. Het is echter ook rijk aan andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine A en D en calcium.

Dat heavy cream een hoog vetgehalte heeft, betekent niet dat het ongezond voor je is. De vetten in heavy cream bestaan namelijk voornamelijk uit verzadigde vetten. Het is een misvatting dat deze verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat verzadigde vetten kunnen helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen (1, 2).

Heavy cream is dus een gezond product. Echter omdat het een calorierijk product is, kun je het beste heavy cream met mate consumeren. Als je lactose tolereert en heavy cream met mate consumeert, hoef je je dus nergens druk over te maken.

Conclusie

Al met al is heavy cream een veelzijdig product dat op diverse manieren gebruikt kan worden tijdens het koken, van het bakken van taarten tot het maken van pastasaus.

Bovendien kan heavy cream zowel in de koelkast als de vriezer bewaard worden voor als je het later nodig hebt.

Laten we hopen dat de Jumbo en Albert Heijn heavy cream binnenkort in hun assortiment opnemen. Tot die tijd kun je gelukkig gebruik maken van bovenstaand recept of de genoemde alternatieven.

3 Reacties

  1. Hi bedankt voor het recept, je hebt me gered!

    Beantwoorden

  2. het zijn 3 ingrediënten: slagroom, mascepone en suiker. kun je aangeven in welke hoeveelheid ieder?

    Beantwoorden

  3. overigens top site

    Beantwoorden

Geef een reactie

Wat Is Heavy Cream In Het Nederlands? - GezondBron (2024)

FAQs

What is heavy cream in the Netherlands? ›

What is the translation of "heavy cream" in Dutch? en. heavy cream = slagroom.

What would be considered heavy cream? ›

Heavy cream and heavy whipping cream must contain at least 36% or more milk fat, while whipping cream, also known as light whipping cream, must contain 30% to 35% milk fat. If you're having trouble keeping that straight, just remember that if you see the word "heavy," you're dealing with a slightly higher fat content.

What is the European version of heavy cream? ›

Double cream is a popular dairy product in Britain and Europe and it's as rich as it sounds. What Is Light Cream? The British use double cream in recipes the way we use heavy cream or whipping cream here in the US, but they also allow it to accompany dessert the way we might use ice cream.

What can you replace heavy cream with in a recipe? ›

Here are a few of the best heavy cream substitutes, according to experts.
  1. Greek Yogurt. ...
  2. Coconut Cream. ...
  3. Silken Tofu. ...
  4. Cashew Cream. ...
  5. Evaporated Milk. ...
  6. Soy Milk. ...
  7. Half-and-Half With Butter. ...
  8. Bananas.
Dec 13, 2023

Is heavy cream the same as dairy whipping cream? ›

The main difference between the two is their fat content. Heavy cream has slightly more fat than whipping cream. Otherwise, they are nutritionally very similar. You can use them interchangeably in recipes without affecting the taste, although they may lead to different consistencies.

What is heavy cream called in the store? ›

A: Heavy cream is commonly found at grocery stores labeled 'heavy whipping cream.” You might find some products labeled 'heavy cream.” They are the same. Heavy whipping cream is cream that has a milk fat content of 36-40 percent.

Is half-and-half heavy cream? ›

According to the FDA, half-and-half contains between 10.5 percent to 18 percent milk fat, while heavy cream contains between 36 percent and 40 percent milk fat. Because heavy cream contains more fat, it is thicker and has a richer taste and a creamier mouthfeel than half-and-half.

Can I use table cream instead of heavy cream? ›

Coffee cream, or table cream – contains 18% milk fat. Whipping cream – contains anywhere from 33-36% milk fat, and is used for making whipped cream. It can also be used in recipes that call for heavy cream.

What is the American equivalent of heavy cream? ›

In terms of taste and consistency, a combination of half-and-half and butter is one of the best substitutes for heavy whipping cream—it tastes just like the real thing. As its name suggests, half-and-half is made up of half whole milk and half cream, and its fat content is typically between 10.5% and 18%.

What do Italians use for heavy cream? ›

In Italy, the equivalent of heavy cream is known as "panna da cucina" or simply "panna." It is a rich, thick cream used in cooking and baking, similar to heavy cream in other parts of the world. Panna is often used to add creaminess and richness to sauces, soups, desserts, and various Italian dishes.

Why is heavy cream so expensive? ›

Heavy cream is more expensive than regular milk due to its higher fat content and the additional processing required to separate the cream from the milk. The cost of production, packaging, and transportation also contribute to its higher price.

What happens if I use milk instead of heavy cream? ›

Keep in mind that flavor and fat content will determine where you can successfully make a substitution. For example, because milk doesn't have enough fat, it won't maintain a structure when whipped. So it wouldn't be ideal as a dessert topping, nor will it hold up in a pan sauce.

Can you freeze heavy cream? ›

Yes, you can freeze heavy whipping cream straight from the carton. Whether you intend to cook with it or whip it, it will still be good to go with a bit of stirring after it's thawed. As for heavy cream that's already been whipped, you can freeze that, too.

Can I use sour cream instead of heavy cream? ›

Sour cream is an easy replacement for heavy cream. It can be easily stirred into a dish and offers another flavor profile to soups, stews and sauces. Plus, using it as a heavy cream substitute is a great way to use up that lingering tub in the fridge.

What is the English equivalent of heavy cream? ›

In the UK, what is commonly referred to as "heavy cream" in the United States is known as "double cream." Double cream in the UK has a higher fat content compared to single cream, making it thick and rich. It typically contains about 48% fat, making it suitable for whipping and adding richness to dishes.

Is creme fraiche the same as heavy cream? ›

Creme fraiche is made entirely from heavy cream, which is 36 to 40% butterfat. Sour cream is made in a similar process, but it is only 20% cream. The extra cream in creme fraiche imbues it with the magical properties of more butterfat.

What is slagroom in the Netherlands? ›

noun. whipped cream [noun] liquid cream that has become thick by whipping it with a whisk. (Translation of slagroom from the PASSWORD Dutch–English Dictionary © 2014 K Dictionaries Ltd)

What are the different names for heavy cream? ›

Heavy cream, also known as heavy whipping cream, is the thick part of the milk that rises to the top due to its high fat content. With about 36-40% fat, it has one of the highest fat contents compared to other dairy products. Whipping cream comes in at a close but lighter second, with about 30% milk fat.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5523

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.