- Redactie delicious.
- frans, keuken, lijstjes
Verlang je vaak naar de eenvoud van een Franse bistro? Simpele gerechten, uitgesproken smaken en porties van perfect formaat. Dat ongedwongen gevoel boots je in een handomdraai thuis na met deze fijne, Franse gerechten. Ga voor lekker klassiek, zoals coq au vin, kip à la normande of een guitige croque madame. Maar ook voor twists ben je in Bistro delicious. aan het juiste adres: kies een vegetarische cassoulet, gerookte camembert of tijmcrêpes!
Tijd voor een vlug tripje naar de (super)markt dus, om vervolgens met een stokbrood onder de arm huiswaarts te keren. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas en je waant je direct in Parijs. Bon appétit!
Heb je de Franse keuken uitgespeeld en inmiddels meer zin in Italiaans? Dan hebben we 66x Italiaanse inspiratie die je razendsnel op tafel zet.
Franse recepten
kip à la normande
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
naar recept
zeebaars & schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse
Chefkok Alain Caron maakt voor ons een zeebaars en schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse. Een klassiek Frans gerecht met saffraan, sinaasappel en venkel!
Je kunt de bouillabaisse 1 dag van tevoren maken.
naar recept
geroosterde bavette en salade met blauwe-kaasdressing
Deze geroosterde bavette kan zowel op de barbecue als op de grillpan worden bereid. Samen met de pastasalade met blauwe-kaasdressing, is dit hét gerecht voor een heerlijke zomeravond.
Probeer ook eens deze bavette met hollandaise en chipotle!
naar recept
quiche Lorraine
De klassieke quiche Lorraine is een hartige taart uit Lotharingen. De vulling van geraspte kaas en gerookte spek is verrassend lekker.
Zin in meer quiche? Maak ook deze met selderij en roquefort.
naar recept
salade niçoise met op zout gepofte aardappels
Eén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!
Nóg zo'n Franse saladeklassieker?
naar recept
franse biefsalade met courgette en roquefort
Lekker koken op warme dagen? Deze Franse biefsalade met courgette en roquefort staat binnen ± 25 min. op tafel. Genoeg tijd om te genieten van dit weer én toch een delicious. maaltijd.
naar recept
franse uiensoep met croûtes
Je ruikt het van heinde en verre wanneer een buur uiensoep aan het maken is. Wandel je naar huis en loopt het water je zomaar in de mond? Dan is die soep waarschijnlijk de aanstichter.
Geen reden om jaloers te zijn: zo'n kommetje vol comfort maak je heel makkelijk zelf! Vul je keuken met de onweerstaanbare geur van kaas en ui – en zet vast een extra kom klaar voor iemand die zijn neus volgt.
Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
naar recept
franse groentesoep met pistou
Pistou komt uit de Provence en wordt gemaakt van verse basilicum, die in een vijzel wordt fijngestampt met knoflook en olijfolie. Soms zit er ook Parmezaanse kaas bij of tomaat bij. Pistou lijkt op de Italiaanse pesto en is onderdeel van soupe au pistou, een Franse groente-vermicellisoep. Dit is een snelle lichte versie, zonder pasta. Stevige trek? Voeg dan zelf vermicelli toe.
naar recept
Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron
De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet.
Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.
naar recept
crostini met Franse kaas & geroosterde druiven
Knapperige crostini met délice de bourgogne, zoete geroosterde druiven en amandelen. En een lekkere wijntip voor erbij: jonge frisse riesling uit de Elzas of Duitsland, chardonnay uit Macon.
Nog twee van die heerlijke crostini's: met salamiboter en spinazie of tuinboonpuree en pecorino.
naar recept
franse lamsschotel
Een volledig hoofdgerecht met maar zeven of acht ingrediënten, kan dat? Het kan! Zet deze heerlijke Franse lamsschotel met aardappelschijfjes in de oven.
naar recept
mosselen op z’n frans met crème fraîche en muscadet
Misschien had je het niet door, maar de Mosselweek is in volle gang. Door het hele land kun je bij goede restaurants mosselgerechten eten die speciaal zijn bedacht voor deze week. Volgens het Nederlands Mosselbureau eten we slechts 2-3 keer per seizoen een pannetje mosselen. Dat vinden wij te weinig, daarom vandaag een recept voor romige mosselen. Door de crème fraîche krijgen de mosselen een zachte smaak. Door ze in kleinere hoeveelheden te bereiden krijg je een perfect gekookte mossel.
naar recept
franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas
Kleine inspanning, groots resultaat met deze Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas. Dit is comfort food op z’n best (en je zit meteen goed qua groenten). Het ideale hoofdgerecht voor als je stiekem weinig zin hebt om te koken, maar tóch iets lekkers wil eten.
naar recept
franse salade met geitenkaas en walnoten
Een salade met geitenkaas en walnoten doet het altijd goed. Helemaal deze frisse franse salade waarbij we de geitenkaas licht grillen. Mmm!
naar recept
vegetarische cassoulet
Yvette van Boven is groot fan van een Franse cassoulet. Nu heeft ze haar eigen, vega variant gemaakt en deelt haar recept met ons. Het vlees mis je helemaal niet door de heerlijke smaken van de gedroogde bonen, geroosterde knoflook en gekonfijte knoflook. Kortom, een groot en smakelijk feestje!
Tip: Begin de avond van tevoren met dit recept als je gedroogde bonen gebruikt of volg Yvette's snelle methode*
naar recept
de perfecte crème brûlée
Crème brûlée is een klassiek Frans dessert, bestaande uit een romige laag custard met daarop gekaramelliseerde suiker. Het ultieme genieten begint al als je met je lepel op de stevige karamellaag tikt en de zijdezachte vanillecrème tevoorschijn komt.
Rutger van den Broek vertelt je hoe je de perfecte crème brûlée zelf maakt
naar recept
tournedos met beurre café de Paris
De eenvoud van de Parijse bistro thuis? Maak eens tournedos met verrukkelijke beurre café de Paris. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas….je waant je direct in Parijs!
naar recept
basisrecept voor hollandaisesaus
Hollandaisesaus is een klassieke Franse saus op basis van boter, eieren en een beetje azijn. De saus is zalig bij gepocheerde eieren, vis en groenten.
Liever bearnaisesaus? Hier lees je hoe je een perfecte bearnaisesaus maakt.
naar recept
suprême van bresse-kip van Alain Caron
Chefkok Alain Caron maakt voor ons deze suprême van bresse-kip met romige purée robuchon en zwarte truffel.
naar recept
mini-croque madame met gebakken kwarteleitje
Een kleine versie van de klassieker, inclusief een klein eitje! Heerlijk voor de hele familie.
Ben jij toch in voor zwaarder geschut? Maak dan deze croque monsieur met witlof en komijnekaas.
coq-au-vin-blanc met dragon
In de jaren zeventig keken we de kunst graag af bij de Fransen, want dáár werd pas lekker gegeten. Coq-au-vin, een bourgondische stoofpot was toen een hit. Wij maken er met witte wijn en dragon een heerlijke, zomerse versie van. Als dit gerecht in de römertopf wordt gemaakt, krijgt de bouillon nog meer smaak.
naar recept
gerookte camembert met salade en brood
Vandaag een heel bijzonder gerecht: gerookte camembert. Met salade en brood erbij een makkelijk hoofdgerecht. Simpel en snel en altijd een succes! Extra fijn: zo'n kaasje hoef je maar 10 min. te roken, dus sla maken, brood snijden en binnen een half uur aan tafel!
Geitenkaas kun je ook prima roken! Lekker met toast en ratatouille.
naar recept
onglet met parmezaanfriet en salsa verde
Onglet is een vrij zeldzaam stuk vlees, want elke koe heeft maar één (kleine) onglet. Wij eten deze klassieker uit de Franse bistrokeuken het liefst met friet (mét parmezaan!) en fris-kruidige salsa verde.
En de allerlekkerste friet maak je natuurlijk zelf.
naar recept
crêpe met spinazie, tomaat en ’n eitje
Vandaag doen we een vega-dag met deze heerlijke spinazie- tomaatcrêpe met een eitje erop. Een gerecht met Franse roots! Altijd fijn, met zo weinig ingrediënten zoiets lekkers maken. Binnen het halfuur klaar, dus ideaal voor een doordeweekse dag. En ook nog met een royale portie spinazie, dus met de groenten zit je goed. Bestrooi de flensjes als ze uit de oven komen met extra nootmuskaat.En maak voor toe zo’n Franse appeltaart met rozemarijnsiroop.
naar recept
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!
Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
naar recept
crêpes met spinazie en roquefort
Dit recept voor hartige crêpes kun je inzetten als avondmaaltijd, maar is in stukjes ook perfect als feestelijk hapje of tussendoortje.
De roquefort geeft een pittig accent aan de zachte smaak van spinazie, champignons en bladsla. Of ga voor hartige wafels met bacon en tomaatjes, ook een aanrader.
naar recept
chocoladesoufflé
Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.
Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.
naar recept
smokey’s coq
Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’
naar recept
pruimenclafoutis
Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond!
Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!
naar recept
tarte tatin met sjalotjes
Verlang je vaak naar de eenvoud van de Franse bistro? Janneke Philippi laat je in het Parijse nummer van delicious. zien hoe je thuis superlekker en toch simpel Frans kookt. Maak haar tarte-tatin met sjalotjes bijvoorbeeld eens.
naar recept
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
naar recept
croque monsieur met witlof en komijnekaas
Lunch-inspiratie nodig? Die hebben we voor je! Deze croque monsieur met witlof en komijnekaas is weer eens wat anders dan de standaard bruine boterham. Wist je trouwens dat witlof koel en in het donker wordt geteeld, de hele winter door? De ideale wintergroente dus.
naar recept
Franse open appeltaart
Deze klassieke Franse appeltaart met een snelle frangipane mag niet ontbreken in jouw kookrepertoire. Hier doe je iedereen een plezier mee! Zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart.
naar recept
![33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (34) 33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (34)](https://i0.wp.com/deliciousmagazine.nl/app/uploads/2019/05/DEL0315FASTE_06-2-683x1024.jpg)