33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (2024)

  • Redactie delicious.
  • frans, keuken, lijstjes

Verlang je vaak naar de eenvoud van een Franse bistro? Simpele gerechten, uitgesproken smaken en porties van perfect formaat. Dat ongedwongen gevoel boots je in een handomdraai thuis na met deze fijne, Franse gerechten. Ga voor lekker klassiek, zoals coq au vin, kip à la normande of een guitige croque madame. Maar ook voor twists ben je in Bistro delicious. aan het juiste adres: kies een vegetarische cassoulet, gerookte camembert of tijmcrêpes!

Tijd voor een vlug tripje naar de (super)markt dus, om vervolgens met een stokbrood onder de arm huiswaarts te keren. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas en je waant je direct in Parijs. Bon appétit!

Heb je de Franse keuken uitgespeeld en inmiddels meer zin in Italiaans? Dan hebben we 66x Italiaanse inspiratie die je razendsnel op tafel zet.

Franse recepten

kip à la normande

Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (1)

zeebaars & schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse

Chefkok Alain Caron maakt voor ons een zeebaars en schaal- en schelpdieren met saus van bouillabaisse. Een klassiek Frans gerecht met saffraan, sinaasappel en venkel!

Je kunt de bouillabaisse 1 dag van tevoren maken.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (2)

geroosterde bavette en salade met blauwe-kaasdressing

Deze geroosterde bavette kan zowel op de barbecue als op de grillpan worden bereid. Samen met de pastasalade met blauwe-kaasdressing, is dit hét gerecht voor een heerlijke zomeravond.

Probeer ook eens deze bavette met hollandaise en chipotle!

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (3)

quiche Lorraine

De klassieke quiche Lorraine is een hartige taart uit Lotharingen. De vulling van geraspte kaas en gerookte spek is verrassend lekker.

Zin in meer quiche? Maak ook deze met selderij en roquefort.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (4)

salade niçoise met op zout gepofte aardappels

Eén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!

Nóg zo'n Franse saladeklassieker?

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (5)

franse biefsalade met courgette en roquefort

Lekker koken op warme dagen? Deze Franse biefsalade met courgette en roquefort staat binnen ± 25 min. op tafel. Genoeg tijd om te genieten van dit weer én toch een delicious. maaltijd.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (6)

franse uiensoep met croûtes

Je ruikt het van heinde en verre wanneer een buur uiensoep aan het maken is. Wandel je naar huis en loopt het water je zomaar in de mond? Dan is die soep waarschijnlijk de aanstichter.

Geen reden om jaloers te zijn: zo'n kommetje vol comfort maak je heel makkelijk zelf! Vul je keuken met de onweerstaanbare geur van kaas en ui – en zet vast een extra kom klaar voor iemand die zijn neus volgt.

Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (7)

franse groentesoep met pistou

Pistou komt uit de Provence en wordt gemaakt van verse basilicum, die in een vijzel wordt fijngestampt met knoflook en olijfolie. Soms zit er ook Parmezaanse kaas bij of tomaat bij. Pistou lijkt op de Italiaanse pesto en is onderdeel van soupe au pistou, een Franse groente-vermicellisoep. Dit is een snelle lichte versie, zonder pasta. Stevige trek? Voeg dan zelf vermicelli toe.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (8)

Gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden van Cantine de Caron

De gepofte biet met kruidige geitenhangop & groene kruiden is vanaf dag een een hit bij Cantine de Caron, het restaurant van familie Caron. In delicious. magazine nummer 11 lees je een heerlijk interview met de mannen én delen ze een aantal van hun recepten, waaronder die voor de gepofte biet.

Het is even een werkje, maar al met al kost het vooral tijd en kan zo'n beetje elke thuiskok dit gerecht maken. Laat je dus niet misleiden door de bereidingstijd en ga ervoor.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (9)

crostini met Franse kaas & geroosterde druiven

Knapperige crostini met délice de bourgogne, zoete geroosterde druiven en amandelen. En een lekkere wijntip voor erbij: jonge frisse riesling uit de Elzas of Duitsland, chardonnay uit Macon.

Nog twee van die heerlijke crostini's: met salamiboter en spinazie of tuinboonpuree en pecorino.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (10)

franse lamsschotel

Een volledig hoofdgerecht met maar zeven of acht ingrediënten, kan dat? Het kan! Zet deze heerlijke Franse lamsschotel met aardappelschijfjes in de oven.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (11)

mosselen op z’n frans met crème fraîche en muscadet

Misschien had je het niet door, maar de Mosselweek is in volle gang. Door het hele land kun je bij goede restaurants mosselgerechten eten die speciaal zijn bedacht voor deze week. Volgens het Nederlands Mosselbureau eten we slechts 2-3 keer per seizoen een pannetje mosselen. Dat vinden wij te weinig, daarom vandaag een recept voor romige mosselen. Door de crème fraîche krijgen de mosselen een zachte smaak. Door ze in kleinere hoeveelheden te bereiden krijg je een perfect gekookte mossel.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (12)

franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas

Kleine inspanning, groots resultaat met deze Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas. Dit is comfort food op z’n best (en je zit meteen goed qua groenten). Het ideale hoofdgerecht voor als je stiekem weinig zin hebt om te koken, maar tóch iets lekkers wil eten.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (13)

franse salade met geitenkaas en walnoten

Een salade met geitenkaas en walnoten doet het altijd goed. Helemaal deze frisse franse salade waarbij we de geitenkaas licht grillen. Mmm!

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (14)

vegetarische cassoulet

Yvette van Boven is groot fan van een Franse cassoulet. Nu heeft ze haar eigen, vega variant gemaakt en deelt haar recept met ons. Het vlees mis je helemaal niet door de heerlijke smaken van de gedroogde bonen, geroosterde knoflook en gekonfijte knoflook. Kortom, een groot en smakelijk feestje!

Tip: Begin de avond van tevoren met dit recept als je gedroogde bonen gebruikt of volg Yvette's snelle methode*

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (15)

de perfecte crème brûlée

Crème brûlée is een klassiek Frans dessert, bestaande uit een romige laag custard met daarop gekaramelliseerde suiker. Het ultieme genieten begint al als je met je lepel op de stevige karamellaag tikt en de zijdezachte vanillecrème tevoorschijn komt.

Rutger van den Broek vertelt je hoe je de perfecte crème brûlée zelf maakt

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (16)

tournedos met beurre café de Paris

De eenvoud van de Parijse bistro thuis? Maak eens tournedos met verrukkelijke beurre café de Paris. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas….je waant je direct in Parijs!

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (17)

basisrecept voor hollandaisesaus

Hollandaisesaus is een klassieke Franse saus op basis van boter, eieren en een beetje azijn. De saus is zalig bij gepocheerde eieren, vis en groenten.

Liever bearnaisesaus? Hier lees je hoe je een perfecte bearnaisesaus maakt.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (18)

suprême van bresse-kip van Alain Caron

Chefkok Alain Caron maakt voor ons deze suprême van bresse-kip met romige purée robuchon en zwarte truffel.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (19)

mini-croque madame met gebakken kwarteleitje

Een kleine versie van de klassieker, inclusief een klein eitje! Heerlijk voor de hele familie.

Ben jij toch in voor zwaarder geschut? Maak dan deze croque monsieur met witlof en komijnekaas.

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (20)

coq-au-vin-blanc met dragon

In de jaren zeventig keken we de kunst graag af bij de Fransen, want dáár werd pas lekker gegeten. Coq-au-vin, een bourgondische stoofpot was toen een hit. Wij maken er met witte wijn en dragon een heerlijke, zomerse versie van. Als dit gerecht in de römertopf wordt gemaakt, krijgt de bouillon nog meer smaak.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (21)

gerookte camembert met salade en brood

Vandaag een heel bijzonder gerecht: gerookte camembert. Met salade en brood erbij een makkelijk hoofdgerecht. Simpel en snel en altijd een succes! Extra fijn: zo'n kaasje hoef je maar 10 min. te roken, dus sla maken, brood snijden en binnen een half uur aan tafel!

Geitenkaas kun je ook prima roken! Lekker met toast en ratatouille.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (22)

onglet met parmezaanfriet en salsa verde

Onglet is een vrij zeldzaam stuk vlees, want elke koe heeft maar één (kleine) onglet. Wij eten deze klassieker uit de Franse bistrokeuken het liefst met friet (mét parmezaan!) en fris-kruidige salsa verde.

En de allerlekkerste friet maak je natuurlijk zelf.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (23)

crêpe met spinazie, tomaat en ’n eitje

Vandaag doen we een vega-dag met deze heerlijke spinazie- tomaatcrêpe met een eitje erop. Een gerecht met Franse roots! Altijd fijn, met zo weinig ingrediënten zoiets lekkers maken. Binnen het halfuur klaar, dus ideaal voor een doordeweekse dag. En ook nog met een royale portie spinazie, dus met de groenten zit je goed. Bestrooi de flensjes als ze uit de oven komen met extra nootmuskaat.En maak voor toe zo’n Franse appeltaart met rozemarijnsiroop.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (24)

tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort

Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!

Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (25)

crêpes met spinazie en roquefort

Dit recept voor hartige crêpes kun je inzetten als avondmaaltijd, maar is in stukjes ook perfect als feestelijk hapje of tussendoortje.

De roquefort geeft een pittig accent aan de zachte smaak van spinazie, champignons en bladsla. Of ga voor hartige wafels met bacon en tomaatjes, ook een aanrader.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (26)

chocoladesoufflé

Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.

Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (27)

smokey’s coq

Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (28)

pruimenclafoutis

Maak nu deze pruimenclafoutis, een Franse klassieker. Want als het pruimentijd is, moet je er gebruik van maken. Supersnel klaar, helemaal niet moeilijk en een prima toetje voor… ja voor vanavond!

Wist je dat je ook HARTIGE clafoutis kunt maken? Met brie en spinazie bijvoorbeeld!

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (29)

tarte tatin met sjalotjes

Verlang je vaak naar de eenvoud van de Franse bistro? Janneke Philippi laat je in het Parijse nummer van delicious. zien hoe je thuis superlekker en toch simpel Frans kookt. Maak haar tarte-tatin met sjalotjes bijvoorbeeld eens.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (30)

tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm

De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (31)

croque monsieur met witlof en komijnekaas

Lunch-inspiratie nodig? Die hebben we voor je! Deze croque monsieur met witlof en komijnekaas is weer eens wat anders dan de standaard bruine boterham. Wist je trouwens dat witlof koel en in het donker wordt geteeld, de hele winter door? De ideale wintergroente dus.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (32)

Franse open appeltaart

Deze klassieke Franse appeltaart met een snelle frangipane mag niet ontbreken in jouw kookrepertoire. Hier doe je iedereen een plezier mee! Zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart.

naar recept

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (33)

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (34)

Meer artikelen

3x beurre noisette –zelf maken is helemaal niet moeilijk!

22 makkelijke recepten voor als bezoek blijft eten op je verjaardag

27x Pinkster recepten

8x recepten met varkenshaas

33x onze lekkerste Franse klassiekers (met een twist) | delicious.magazine (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6378

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.